Unik överbyggnad symboliserar Öxelösund

Det första man ser, när motorvägen in till Oxelösund slutar, är en replika av den båke som står på ön Hävringe utanför Oxelösund. Den rödvita lilla byggnaden har blivit något av en symbol för kommunen. Men det som många inte vet om, är att byggnaden bär på en hemlighet. Innanför dörren gömmer sig en pumpstation från Rostfria VA-System. I samband med utbyggnaden av VA nätet valde Oxelö Energi en annorlunda lösning på överbyggnaden och skapade samtidigt en kommunsymbol.

Där motorvägen in till Oxelösund tar slut, står en replika av båken på ön Hävringe. Inne i byggnaden finns en pumpstation från Rostfria VA-System.

Varför inte skapa en unik överbyggnad?

– Vi på Rostfria VA-System har som motto att alltid kunna leverera kundanpassade lösningar så det var roligt att kunna vara med och ta fram en unik lösning för Oxelösund, säger Jonas Björkström, vd på Rostfria VA-System. Om jag skall vara ärlig så är jag rätt så förvånad att inte fler har följt Oxelösunds exempel och skapat unika byggnader. Det är egentligen rätt enkelt för kommunerna att göra unika överbyggnader. Vi levererar en överbyggnad isolerad och klar invändigt, men utan vinkeltak och fasad. Sen kan våra kunder sätta vilken byggnad de vill utanpå vår konstruktion och skapa en rund eller sexkantig byggnad, förklarar Jonas Björkström

-Det var förre VA chefen för Oxelö Energi, Ulf Karlsson, som kom på idén med båken i samband med en utbyggnad av VA nätet. berättar Jonny Ljungkvist, projekt o driftledare på Oxelö Energi. Hela pumpstationen är lika hög som djup. Båken, är 6 meter hög och den rostfria pumpsumpen är 6 meter djup, så det är en rejäl byggnad totalt sett. Vi har satt in ljus i fönstren längst upp så vintertid ser den väldigt realistisk ut.avslutar Ulf.
Originalet som står ute på ön Hävringe i Oxelösunds yttre skärgård är 22 meter hög och uppfördes 1725.

Inne i båken döljer sig en pumpstation från Rostfria VA-System

Jonny Ljungkvist, projekt o driftledare på Oxelö Energi.

Inredningen är den samma som i andra pumpstationer, förutom att det finns en stege i taket.

Båken består av tre våningar som man enkelt kan nå via invändiga stegar.